Bostad

- Det värsta med att jag haft inbrott är att någon rotat i mina saker. Den som utsatts för ett inbrott ser ofta kränkningen att någon brutit sig in i ens hem som det värsta.

Varje år sker tusentals bostadsinbrott i Sverige. Här får du några råd om hur du kan minska risken för inbrott.

Tänk som en tjuv! Hur skulle du själv agera om du gjorde ett bostadsinbrott?
Om tjuven tar sig in i lägenheten, vad stjäl han?
I första hand är det saker som är lätta att sälja och omsätta i pengar, t ex värdepapper, smycken, konst, mobiltelefoner, laptops, pass m.m. Ex de flesta har sina smycken förvarade i sovrummet –  vilket tjuven vet. Försök därför vara lite ”originell” när det gäller var du förvarar smycken etc.

Märk dina värdesaker. Det försvårar för tjuven att avyttra dem och det ökar chansen att få tillbaka egendomen. Det finns brett utbud av produkter och stöldskyddsmärkning för saker du är lite extra rädd om.  Till exempel DNA-märkning.

Fotografera eller filma gärna hemmets värdesaker och förvara bilderna oåtkomligt.

Polisen tipsar hur du kan skydda dig från bostadsinbrott.

Låskåpa, säkerhetsdörr, brytskydd, fönsterlås… Fler tips på förebyggande åtgärder som du kan göra för att minska risken för inbrott, hittar du på hos stöldskyddsföreningen:
Ytterligare tips på hur du kan skydda din bostad.

Har du blivit utsatt för bostadsinbrott?  Oavsett om det gäller bostadsinbrott eller försök till inbrott i bostad ska du ringa 112, så att polisen kan komma och säkra bevis.
Är det pågående inbrott, ring alltid 112.

På polisens webbsida du läsa mer om vad du ska tänka på om du haft ett inbrott eller försök till inbrott. 

Är ni intresserade av att starta Grannsamverkan? Kontakta lokalpolisen Södermalm på 114 14 eller genom e-post: grannsamverkan-lpo.sodermalm@polisen.se

Läs mer om Grannsamverkan