Fordon

En enkel åtgärd för att minska risken för stöld är att låsa din cykel, moped eller motorcykel med ett godkänt lås, gärna vid ett fast föremål. Stölder av bildelar från personbilar har ökat markant. Även här finns råd att ta del av.

Två män och ett barn cyklar i naturen

Tips och råd – cykel
En låst cykel är svårare att stjäla än en olåst. All stöldbegärlig egendom ska alltid låsas om det är möjligt, eller förvaras i ett låst utrymme. Det är en enkel åtgärd som oftast stoppar tillfällighetsjuven. Välj noga platsen där du ställer din cykel. Parkera på så ljus och öppen plats som möjligt, där det rör sig mycket folk.

Lämna inte kvar lösa föremål såsom cykelkorg, lampor, cykeldator och batteri till el-cykel.
Lås alltid cykeln med ett godkänt lås.
Lås fast cykeln vid ett fast föremål.
Notera cykelns ramnummer. Polisen får ofta in stulna cyklar, och med ramnummer går det att identifiera din cykel.
Märk din cykel med t ex MärkDNA.

Tips och råd – moped eller motorcykel

Se till att din moped eller motorcykel har ett testat och godkänt lås. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vad som gäller för dig.
Välj noga platsen där du ställer din moped eller ditt fordon. Parkera på så ljus och öppen plats som möjligt där det rör sig mycket folk.
Lås om möjligt fast fordonet vid ett fast föremål.
Notera ramnummer och eventuellt motornummer på oregistrerad moped.
Märk din moped eller motorcykel med t ex MärkDNA.

Utsatt för fordonsstöld

Du kan anmäla stöld genom polisen e-tjänst  du kan också anmäla genom att ringa 114 14 eller genom att besöka en polisstation.

Tänk på att:

Uppge ramnummer, personnummer eller annan märkning på fordonet.
Ange typ av cykel: dam, herr, barn, el-cykel, mountainbike och så vidare.
Ange fordonsmärket.
Ange vilken färg fordonet har.
Var fordonet låst eller olåst när den försvann?
Info om övrig beskrivning och särskilda kännetecken.
Kontakta ditt försäkringsbolag.

Har du hittat ditt stulna fordon?

Om du tidigare anmält fordonet som förlorad eller stulen bör du kontakta polisen via telefon 114 14 innan du tar det tillbaka.

Information från polisens webbplats https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/stold-och-inbrott/bilstold/

Tips och råd för att minska risken för bilstöld
-Parkera bilen på ett upplyst ställe eller i garage.
Förvara bilnycklar på ett säkert ställe, lägg dem inte alldeles intill ytterdörren.
Har du en så kallad key-less bil, förvara gärna nycklarna i en plåtburk. På så sätt förhindrar du att någon kan fånga upp nyckelsignalen och lura bilen att tro att nyckeln finns intill/i bilen.
DNA-märk dina bildelar, dekaler medföljer när man köper MärkDNA. Använd dekalerna så det syns att din bil är märkt med MärkDNA.
Lämna inte datorer, mobiltelefoner och andra värdesaker synligt i bilen. Tänk på att även en tom väska eller kartong kan locka någon att göra inbrott i din bil.
Se till att din bilstereo har stöldskyddskod eller löstagbar front som du tar med när du lämnar bilen. Märk bil och eventuella värdesaker i bil med t ex MärkDNA.

Anmäl brottet

Har någon stulit ditt motorfordon, registreringsskylt eller saker du hade i bilen, anmäl till polisen. Du kan också göra en anmälan om någon skadat ditt fordon.
Du kan anmäla stöld genom polisen e-tjänst  du kan också anmäla genom att ringa 114 14 eller genom att besöka en polisstation. Här kan du anmäla parkeringsskada.

Att tänka på

Se till att ha registreringsnumret på ditt fordon nära till hands.
Är fordonet försäkrat, ring och anmäl det inträffade till ditt försäkringsbolag.
I samband med polisanmälan efterlyser polisen ditt motorfordon om det blivit stulet. Hittar du själv fordonet måste du snarast kontakta polisen på 114 14.

Förlorad registreringsskylt

Förlorad eller stulen registreringsskylt måste snarast ersättas med ny eller provisorisk skylt. På telefon 114 14 får du information om vilka polisstationer som utfärdar provisoriska skyltar. En avgift tas ut för den provisoriska skylten. Det är fordonsägarens ansvar att beställa en ny registreringsskylt från Transportstyrelsen

Polisen varnar för störsändare

En ny metod för att stjäla från bilar är att använda en så kallad störsändare. Det är en elektronisk apparat som blockerar eller stör ut den signal som bilnyckeln sänder till bilen när du trycker för att låsa och eventuellt också larma den. Kontrollera därför att din bil är låst när du lämnar den. Annars är det fritt fram för gärningsmannen att öppna den olåsta och olarmade bilen och tömma den på innehåll.
En störningssändare kan variera i utseende och storlek. Den ser vanligen ut ungefär som en handhållen kommunikationsradio med en eller flera antenner.
Om du inte kan låsa din bil med nyckel när du parkerar på en större p-plats, och det inte beror på dåliga batterier, så ber vi dig att ringa polisen och vara vaksam på personer i den närmaste omgivningen.

https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/stold-och-inbrott/cykel–moped–och-mc-stold/